עידן הקרח
בעבר, אף אחד לא חלם שישראלים יהיו מוכנים לקנות קרח. אף אחד לא חשב שמישהו יהיה מוכן לשלם כסף עבור מוצר שכל אחד יכול להפיק בביתו הפרטי. עד שלהי שנות ה-80 יצרני הקרח היחידים שפעלו בארץ היו מפעלים קטנים, שייצרו קוביות קרח וקרחונים עבור מועדונים, מסעדות, אולמות אירועים וכדומה. כיום, שוויו של שוק הקרח בישראל נאמד בכ- 10 מיליון שקלים בשנה, ופועלים בו עשרות מפעלים לייצור קרח, המספקים כל יום מאות טונות של קרח וציוד נלווה (כמו מכונות קרח) ללקוחות עסקיים, מוסדיים ופרטיים כאחד.
תחילתו של עידן הקרח – מה הוביל לשינוי?
המפכה שחלה בשוק הקרח בישראל לא התחוללה ביום אחד, והיתה תוצאה של כמה גורמים שפעלו יחדיו. הגורם הראשון היה העובדה שמפעלי הקרח הקטנים שפעלו עד כה בארץ לא היו יעילים במיוחד. פעמים רבות היה מחסור בקרח, ושיטת הייצור וההפצה לא היתה מוצלחת.
לאור מציאות זו, יזמים ישראליים החליטו לבקר במפעלים לייצור קרח בארה"ב, שם התוודעו לפוטנציאל האדיר של שוק הקרח, להיצע המוצרים המגוון ולמכונות הקרח התעשייתיות. רק בשנת 1987 יובאה לישראל מכונת הקרח התעשייתית הראשונה, שייצרה 30 טון קרח ביממה.
למידע אודות קרח ומוצריו לחץ
אולם הישראלים לא התרצו מיד ולא מיהרו לרכוש קרח. בעליו של מפעל הקרח הראשון נאלץ לכתת רגליו בין לקוחות פוטנציאליים (כמו מפעלים לייצור סלטים, מפעלים לייצור בצק, סופרים, תחנות דלק ועוד) ולשכנע אותם שקוביות קרח ומשטחי קרח יעזרו להם בתהליך הייצור ויגדילו את מכירותיהם. אחרי מאמצים רבים המשימה הוכתרה בהצלחה, וכיום בתי עסק, מפעלים רבים ואפילו הצבא רוכשים קרח על בסיס קבוע.
קרח לשימוש ביתי
גם בתחום זה השינוי התחולל בהדרגה. אנשים אמנם יכולים להכין קוביות קרח במקפיא הביתי שלהם, אולם במהרה רבים הבינו כי בשיטת ההקפאה הביתית קיימים גם חסרונות: קשה להקפיא קוביות קרח רבות כדי לצנן משקאות רבים כשיש אורחים, במקפיא הביתי קוביות הקרח סופחות את ריחות הלוואי של המזון שבמקפיא, וכפועל יוצא לקוביות יש גם טעם לוואי, ומעל לכל, הכנת קוביות קרח בבית כרוכה בטרחה רבה. יותר ויותר אנשים מבינים כיום כי הדרך האידיאלית ליהנות מקוביות קרח צלולות, טעימות ובכמות גדולה היא באמצעות רכישתם.
למעבר למקפיאים תעשייתיים
בעבר איש גם לא האמין שאנשים יהיו מוכנים לשלם עבור מים. אולם כיום, כשאנשים סוחבים מארזי שישיות, רוכשים מתקנים ביתיים לטיהור מים או מזמינים גלוני מים לביתם מדי שבוע, ברור לכל שגם בתחום הקרח לשימוש ביתי אנו נמצאים בפתחה של המהפכה.
אודות קרח יבש לחצו
אז איך מייצרים קרח?
תהליך ייצור הקרח במפעל שונה מתהליך ההקפאה הפשוט שאנו מבצעים בביתנו. תחילתו של התהליך בהעברה המים שמגיעים ממקורות למכלי טיהור. לאחר מכן המים עוברים תהליך של אוסמוזה הפוכה, כדי לסלק מהם את המלחים, הכלור, האבנית, החיידקים ושאריות של מתכות. בסיום תהליך האוסמוזה ההפוכה מתקבלים מים מטוהרים בדרגה של 99.9%.
כשהמים צלולים, הם עוברים דרך צינורות מיוחדים (הידועים גם בשם "חלזונות") שהופכים אותם לקרח. לאחר מכן הקרח נחתך לקוביות. קוביות הקרח עוברות למתקן ייבוש, שם הן מופרדות זו מזו, כדי שלא יהפכו לגוש אחד. תהליך הייבוש מתבצע בטמפרטורה של מינוס ארבעים מעלות. ולבסוף, הקוביות נארזות בשקיות קרח ונשלחות ללקוחות השונים.