קרח ומוצריו שאלות ותשובות
עד לתחילת שנות ה-80 כלל לא היתה בארץ חברה לייצור קרח, קוביות קרח או מוצרי קרח אחרים. אף אחד לא האמין שניתן יהיה למכור לישראלים קרח – מוצר שכל אחד יכול לייצר בקלות בביתו. רק בשנת 1987 הוקם מפעל הקרח הראשון בארץ (של חברת מיסטר אייס), שייצר קרח בכמות תעשייתית. בתחילה, נעשה שימוש במכונת קרח אחת שייצרה 30 טון קרח ביממה.
במשך השנים, עם הגידול בביקוש לקרח ולקוביות קרח, קמו מספר מפעלים לייצור קרח, כשהגדול שבהם מייצר מדי יום בין 80 ל- 100 טון קרח ביממה. כיום, שוק הקרח בישראל מגלגל כ-10 מליון שקל בשנה.
כיצד מייצרים קרח?
תהליך הייצור התעשייתי של הקרח מורכב מחמישה שלבים עיקריים: בשלב הראשון, מפעלי הקרח מעבירים את המים, המגיעים מחברת "מקורות", למכלי טיהור. בשלב השני, מעבירים את המים הללו בתהליך הנקרא אוסמוזה הפוכה, שמטרתה לסלק מהמים מלחים, כלור, אבנית, מתכות וחיידקים שנמצאים בהם. לאחר תהליך זה מתקבלים מים נקיים ב- 99.9%. בשלב השלישי, ולאחר שהמים צלולים, מעבירים אותם דרך צינורות מיוחדים (המכונים "חלזונות"), שהופכים אותם לקרח. לאחר מכן, בשלב הרביעי, הקרח נחתך לקוביות. ובשלב החמישי והאחרון, הקוביות עוברות לייבוש על מנת להפריד ביניהן ולמנוע את הידבקותן לכדי גוש אחד. תהליך הייבוש נעשה בטמפרטורה של מינוס 40 מעלות.
קרח לשימוש תעשייתי ומסחרי
בתחילת הדרך, היה קשה מאוד למכור קרח לאזרח הפרטי, כיוון שאף אחד לא היה מוכן לשלם כסף עבור קוביות קרח שהוא יכול לייצר בביתו. לכן, מפעלי הקרח בשנותיהם הראשונות סיפקו קרח בעיקר לשימושים תעשייתיים ומסחריים. לדוגמא: עבור מפעלי סלטים ומפעלי בצק, קרח הוא מרכיב שיכול לעזור בתהליך היצור. גם בעסקי מזון למיניהם, כמו חדרי אוכל בבתי מלון, מסעדות, ברים וכדומה היה ביקוש רב לקוביות קרח. בהמשך, החלו לשווק את הקרח גם לפיצוציות, תחנות דלק ואפילו לצבא.
קרח לשימוש ביתי
בישראל עדיין אין מודעות וביקוש רב לקרח לשימוש ביתי, כמו בארה"ב למשל. רק בשנים האחרונות חלה התעוררות בקרב הצרכנים הביתיים. ההתעוררות חלה בעקבות ההכרה שלקרח המוכן בשיטה הביתית יכולים להיות לא מעט חסרונות: למי הברז המוקפאים יש טעמי לוואי, גם אם מקפיאים מים מינרלים קוביות הקרח סופחות את הריחות מהמזון המאוחסן במקפיא, והקושי הרב בהכנה ביתית של כמויות קרח רבות. מי שמארח אורחים רבים בביתו מודע לקושי הרב בצינון מספר גדול של בקבוקי שתייה ו/או בהכנה ביתית של עשרות ומאות מגשיות קרח.
טיפים לאירוח עם קרח
קרח יכול בקלות לשדרג את חוויית האירוח של כל אחד מאיתנו: ניתן למלא כוסות בקוביות קרח, לקשט אותן בפלחי לימון ובעלי נענע ולמזוג לתוכן משקה. ניתן למלא קערת הגשה עמוקה בקוביות קרח ולהניח עליה פירות כמו: אבטיח, ענבים, אפרסקים ודובדבנים. אפשר גם להקפיא במגשיות קרח מסיליקון קוביות קרח בהן עורבבו המים עם תמצית פטל או לימון. כך ניתן יהיה להגיש משקאות עם קוביות קרח צבעוניות.